专题 16 阅读理解新闻报道及其它(教师卷)--十年(2015-2024)高考真题英语分项汇编(全国通用)

3.0 天天练 2025-12-24 9 4 64.42KB 28 页 免费
侵权投诉
专题 16 阅读理解新闻报道及其它
2024
Passage 1
2024 新课标ⅠⅠ卷】 Do you ever get to the train station and realize you forgot to bring something to
read? Yes, we all have our phones, but many of us still like to go old school and read something printed.
Well, there’s a kiosk (小亭) for that. In the San Francisco Bay Area, at least.
“You enter the fare gates (检票口) and you’ll see a kiosk that is lit up and it tells you can get a one-minute, a
three-minute, or a five-minute story,” says Alicia Trost, the chief communications officer for the San Francisco Bay
Area Rapid Transit — known as BART. “You choose which length you want and it gives you a receipt-like short
story.”
It’s that simple. Riders have printed nearly 20,000 short stories and poems since the program was launched last
March. Some are classic short stories, and some are new original works.
Trost also wants to introduce local writers to local riders. “We wanted to do something where we do a call to
artists in the Bay Area to submit stories for a contest,” Trost says. “And as of right now, we’ve received about 120
submissions. The winning stories would go into our kiosk and then you would be a published artist.”
Ridership on transit (交通) systems across the country has been down the past half century, so could short
stories save transit?
Trost thinks so.
“At the end of the day all transit agencies right now are doing everything they can to improve the rider
experience. So I absolutely think we will get more riders just because of short stories,” she says.
And you’ll never be without something to read.
4. Why did BART start the kiosk program?
A. To promote the local culture. B. To discourage phone use.
C. To meet passengers’ needs. D. To reduce its running costs.
5. How are the stories categorized in the kiosk?
A. By popularity. B. By length.
C. By theme. D. By language.
6. What has Trost been doing recently?
A. Organizing a story contest. B. Doing a survey of customers.
C. Choosing a print publisher. D. Conducting interviews with artists.
7. What is Trost’s opinion about BART’s future?
A. It will close down. B. Its profits will decline.
C. It will expand nationwide. D. Its ridership will increase.
【答案】4. C 5. B 6. A 7. D
【导语】本文是一篇新闻报道。主要报道了旧金山湾区捷运系统(BART)推出自动售货亭提供短篇故事打印
服务,旨在满足乘客阅读需求,提升出行体验,Trost 认为此举措能吸引更多乘客,对 BART
未来持乐观
态度,预期乘客量将会增长。
4题详解】
推理判断题。根据第三段““You enter the fare gates (检票口) and you’ll see a kiosk that is lit up and it tells
you can get a one-minute, a three-minute, or a five-minute story,” says Alicia Trost, the chief communications
officer for the San Francisco Bay Area Rapid Transit - known as BART. “You choose which length you want and it
gives you a receipt-like short story.”(旧金山湾区捷运系统(BART)首席通讯官 Alicia Trost 表示:“你进入
检票口,会看到一个亮着灯的信息亭,它告诉你可以得到一分钟、三分钟或五分钟的报道。你可以选择你
想要的长度,它会给你一个类似收据的短篇故事。”)”可知,BART 启动信息亭是为了满足乘客在乘车过
程中的阅读需求,为他们提供不同长度的短篇故事或诗歌来打发时间。故选 C项。
5题详解】
细节理解题。根据第三段“You choose which length you want and it gives you a receipt-like short story.(你可以
选择你想要的长度,它会给一个类似收据短篇故事)”,信息亭中的故事按长度分,乘客可以根
据自己的需求选择不同长度的故事。故选 B项。
6题详解】
细节理解题。根据第五段“We wanted to do something where we do a call to artists in the Bay Area to submit
stories for a contest,(我们想做一些事情,呼吁湾区的艺术家为比赛提交故事)”以及第六段“The winning
stories would go into our kiosk and then you would be a published artist.(获奖故事会进入我们的信息亭,然后你
就会成为一名出版艺术家)”可知,Trost 最近在组织一个故事竞赛,向湾区的艺术家征集故事,获胜作品将
被放入售货亭供乘客阅读。故选 A项。
7题详解】
细节理解题。根据倒数第二段““At the end of the day all transit agencies right now are doing everything they
can to improve the rider experience. So I absolutely think we will get more riders just because of short stories,” she
says.(她说:“归根结底,所有的交通机构现在都在尽一切努力改善乘客体验。所以我绝对认为,我们会因
为短篇小说而吸引更多的乘客。”)”可知,Trost 认为通过提升乘客体验,包括提供短篇故事阅读服务,
BART 可以吸引更多的乘客,乘客量将会增加。故选 D项。
Passage 2
2024 新课标ⅠⅠ卷】Given the astonishing potential of AI to transform our lives, we all need to take
action to deal with our AI-powered future, and this is where AI by Design: A Plan for Living with Artificial
Intelligence comes in. This absorbing new book by Catriona Campbell is a practical roadmap addressing the
challenges posed by the forthcoming AI revolution (变革).
In the wrong hands, such a book could prove as complicated to process as the computer code (代码) that
powers AI but, thankfully, Campbell has more than two decades’ professional experience translating the heady into
the understandable. She writes from the practical angle of a business person rather than as an academic, making for
a guide which is highly accessible and informative and which, by the close, will make you feel almost as smart as
AI.
As we soon come to learn from AI by Design, AI is already super-smart and will become more capable,
moving from the current generation of “narrow-AI” to Artificial General Intelligence. From there, Campbell says,
will come Artificial Dominant Intelligence. This is why Campbell has set out to raise awareness of AI and its future
now-several decades before these developments are expected to take place. She says it is essential that we keep
control of artificial intelligence, or risk being sidelined and perhaps even worse.
Campbell’s point is to wake up those responsible for AI-the technology companies and world leaders-so they
are on the same page as all the experts currently developing it. She explains we are at a “tipping point” in history
and must act now to prevent an extinction-level event for humanity. We need to consider how we want our future
with Al to pan out. Such structured thinking, followed by global regulation, will enable us to achieve greatness
rather than our downfall.
AI will affect us all, and if you only read one book on the subject, this is it.
12. What does the phrase “In the wrong hands” in paragraph 2 probably mean?
A. If read by someone poorly educated. B. If reviewed by someone ill-intentioned.
C. If written by someone less competent. D. If translated by someone unacademic.
13. What is a feature of AI by Design according to the text?
A. It is packed with complex codes. B. It adopts a down-to-earth writing style.
C. It provides step-by-step instructions. D. It is intended for AI professionals.
14. What does Campbell urge people to do regarding AI development?

标签: #高考

摘要:

专题16阅读理解新闻报道及其它2024年Passage1【2024新课标ⅠⅠ卷】Doyouevergettothetrainstationandrealizeyouforgottobringsomethingtoread?Yes,weallhaveourphones,butmanyofusstillliketogooldschoolandreadsomethingprinted.Well,there’sakiosk(小亭)forthat.IntheSanFranciscoBayArea,atleast.“Youenterthefaregates(检票口)andyou’llseeakioskth...

展开>> 收起<<
专题 16 阅读理解新闻报道及其它(教师卷)--十年(2015-2024)高考真题英语分项汇编(全国通用).docx

共28页,预览9页

还剩页未读, 继续阅读

作者:天天练 分类:高中 价格:免费 属性:28 页 大小:64.42KB 格式:DOCX 时间:2025-12-24

开通VIP享超值会员特权

  • 多端同步记录
  • 高速下载文档
  • 免费文档工具
  • 分享文档赚钱
  • 每日登录抽奖
  • 优质衍生服务
/ 28
客服
关注